X
Menu
X

Indyki

FERMA DROBIU Orkisz zajmuje się także hodowlą Indyków typu użytkowego ciężkiego (maxi).

Indyki stanowią najczęstszą grupę drobiu użytkowego wykorzystywanego na mięso. Dorosła Indyczka waży około 18kg, natomiast waga Indora może przekraczać 30 kg. Mięso Indyków posiada niską zawartość tłuszczu, wysoki poziom właściwego białka oraz delikatne walory smakowe, przez co jest cenione na całym świecie.
W porówaniu do innych gatunków drobiu grzebiącego Indyki są wrażliwsze na niekorzystne warunki środowiska hodowlanego i mają wysokie wymagania żywieniowe. Do istotnych czynników wpływających na wyniki produkcyjne należą:
• jakość ściółki,
• traktowanie zwierząt,
• stres, warunki utrzymania,
• zanieczyszczenia,
• wilgotność,
• temperatura.
Słoma pszenna oraz żytnia to najlepsza ściółka dla młodych indycząt. Ważne jest by nie była może zbyt drobna, ponieważ indyki mogą ją zjadać, a to często powoduje zatkanie przewodu pokarmowego i prowadzi do śmierci. Prócz tego ściółka nie powinna być zbyt wilgotna, ponieważ Indyki mają wrażliwe na odgniecenia stawy i palce, a właśnie zbytnia wilgotność ściółki może sprzyjać rozwojowi drobnoustrojów w ranach i pęcherzach. Musi spełniać także funkcję izolacyjną od zimnej posadzki. Konieczna jest częsta zmiana ściółki lub dościelanie.
Istota jest optymalna temperatura w pomieszczeniach, gdzie znajdują się indyki. Dodatkowym źródłem ciepła stosowanym przez hodowców są tzw. „sztuczne kwoki”, pod które ptaki chętnie wchodzą.